Jaskółka – kulinarnie
na pierwszym planie miski a w każdej inny rodzaj owoców: mandarynki, banany, kiwi,winogrona, truskawki, borówki,w tle 4 dziewczyny ubrane w fartuszki kuchenne kroją owoce, za nimi okno i kolorowe zasłony

 11.05.2022

Kolejne jaskółkowe spotkanie rozpoczęliśmy od rundki ,,Co u kogo słychać?” Każdy z nas mógł podzielić się wrażeniami z ostatnich kilku dni. Jedna z podopiecznych wywołała rozmowę o lodach i wymienialiśmy nasze ulubione smaki. Potem rozpoczęły się warsztaty kulinarne. Umyliśmy ręce i zaczęliśmy obierać i kroić owoce. Pod nóż poszły: truskawki, borówki, mandarynki, banany, jabłka, kiwi i winogrona. Pychotka! Część owoców wykorzystaliśmy do zrobienia smoothie, a drugą część jako dodatek do ciastek, do których wykorzystaliśmy ciasto francuskie. Nie mogło zabraknąć bitej śmietany! Poczuliśmy się jak nad morzem. Na stole były również kolorowe kanapeczki przygotowane przez wolontariuszki. Po tych pysznościach nadszedł czas na zabawę w niebieskiej sali. Następnie zebraliśmy się do kręgu i mówiliśmy, co było dla nas najlepsze ze spotkania. Puściliśmy iskierkę przyjaźni i Jaskółki odleciały do swoich gniazd Do zobaczenia za tydzień!

Spotkanie podopiecznych Świetlicy Jaskółka odbyło się dzięki wsparciu Fundacji im. Stefana Batorego.