Warsztaty psychologiczne i kulinarne w Jaskółce
Jeśli środa już za nami to znaczy, że najwyższy czas na kolejną relację z cotygodniowych spotkań podopiecznych Świetlicy Jaskółka. Na początek – jak zwykle rundka ,,Co u kogo słychać?”. Było o czym rozmawiać, bo w ciągu tygodnia u naszych podopiecznych zwykle wiele się dzieje. Nie inaczej było tym razem. Niektórzy chwalili się dobrymi ocenami, inni opowiadali o szkolnych trudnościach. Pojawił się również temat słonecznych dni i zbliżającej się wiosny. A skoro wiosna za pasem, to naszym dzieciom marzą się różne aktywności na świeżym powietrzu i wycieczki.
Nasi wolontariusze też mieli o czym opowiadać. Pani Grażyna Gancarek dzieliła się swoimi wrażeniami z swojej wizyty w telewizji, podczas której rozmawiała o Jaskółkowej książeczce oraz nagranym przez naszą jaskółkową społeczność audiobooku.
Potem rozpoczęły się warsztaty kulinarne. Ich tematem przewodnim były krakersy. Wiecie jak smakują krakersy z humusem, pastą jajeczną, szynką i warzywami? Nie? Spróbujcie. Warto. Po przekąskach na słono był także czas na pyszne słodkie ciasto, również na bazie krakersów.
Gdy brzuchy naszych podopiecznych były już puste przyszedł czas na psychologiczne zajęcia pani Oli Lawer. To był czas na rozmowy o mocnych, ale także słabych stronach naszych podopiecznych. Dyskutowano o tym, czy łatwiej jest nam mówić o swoich zaletach czy o wadach. Dzieci poznały też historię lisa i kruka z bajki Ignacego Krasickiego i dowiedziały się z niej, że zbytnie pragnienie pochwały może stać się powodem upadku.
Podczas środowych zajęć znalazł się też czas na zabawy w niebieskiej sali. W ich trakcie powstało kółko muzyczne. Było głośno i radośnie, a wesołe melodie niosły się niemal po całym hospicjum.
Kolejna relacja z jaskółkowych działań – już za tydzień.