Jaskółkowe warsztaty kulinarne i wirtualna podróż do Bułgarii
Kolejne zajęcia 13.10.2021 zaczęły się jak zwykle od rundki „Co u kogo słychać?”. Było nas bardzo dużo – podopiecznych i wolontariuszy. Cieszymy się, że do naszej świetlicy dochodzą cały czas nowe twarze. Następnie Kasia zabrała nas w podróż do Bułgarii. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych informacji. Jedna z nich związana jest z tym, że Bułgarzy na obiad nie jedzą ziemniaków tylko bułki. Byliśmy bardzo zaskoczeni tym, ponieważ większość z nas jednak je ziemniaki do tego posiłku. Po zakończeniu prezentacji mieliśmy okazję, aby skosztować tradycyjnego, bułgarskiego dania. Była to sałatka szopska. Przyrządzana jest z pokrojonych surowych ogórków, pomidorów, papryki, oliwek, cebuli z dodatkiem sera owczego i oliwy. Poczęstunek jak zawsze był obfity i pyszny. Po posiłku poszliśmy umyć ręce i zaczęliśmy ciekawe zabawy w świetlicy i w niebieskiej sali. Graliśmy w wiele gier planszowych i ruchowych. Po udanej zabawie nadszedł czas podsumowania zajęć. Każdemu bardzo podobało się kolejne spotkanie w „Jaskółce” i nie możemy doczekać się następnego.